Project Description

Verborgen schatten Steenwijk (Kop van Overijssel)

Woonplekken voor de paupers uit de stad, een ‘stout’ kasteel en ‘ranja met een rietje’. Dit is nog maar een kleine greep uit de schatkist van de verborgen schatten tijdens deze historische fietsroute rondom Steenwijk.

0KM
0min
0Kcal

Deel deze route:

Startpunt:

Café de Steen
Steenwijkerweg 155
8338 LB Willemoord
Tel. 0521-588308
Routebeschrijving naar startpunt

Download GPX
Route informatie

[mapsmarker layer=”2″]

Bezienswaardigheden:

Gerestaureerd Koloniehuisje

Willemsoord was Kolonie III van de Maatschappij van Weldadigheid, een enorm ambitieus project uit het jaar 1818 met als doel een einde te maken aan de armoede in de steden. In Drenthe, Friesland en Overijssel werden landbouwkoloniën gesticht.

Rode Kerkje Westvierdeparten

Het kleinste houten kerkje van Nederland. Het kleurrijke en rijk versierde kerkje aan de Westvierdeparten 11 dateert uit 1935. Deze kapel stond oorspronkelijk in Willemsoord. Het is in gebruik geweest als hervormde Evangelisatiekerk tot 196..

Pieter Stuyvesant

Pieter Stuyvesant werd geboren in Peperga (circa 1611) en overleed in Nieuw Amsterdam (nu New York) in 1672. Als domineezoon studeerde hij aan de Universiteit van Franeker, maar in 1635 vertrok Stuyvesant naar Amsterdam en trad in dienst bi..

Kasteel Stoutenburgh

Aan de Markeweg bouwt Gregorius Halman sinds 1990 aan het kasteel Stoutenburght. Het bouwwerk mag maximaal 27 m hoog worden. Het is vernoemd naar Toutenburgh, de middeleeuwse kasteelkazerne in het Land van Vollenhove rond 1500, waarvan e…

Middeleeuwse Heuvel

De eerste inwoners van Blesdijke (vanaf 1384 duikt deze naam op in de geschiedenis) hebben zich destijds waarschijnlijk op deze plek gesetteld. Slechte leefomstandigheden door wateroverlast maakten het noodzakelijk om de kerk op een gegeven…

Stuwwal

Het glooiende landschap rondom u is een direct gevolg van de voorlaatste ijstijd. Het begon allemaal zo’n 120.000 jaar geleden. Toen stuwden reusachtige gletsjers (hier lag een ijslaag van 400 meter dik) als bulldozers het uit Scandinavië m…

De Voorzienigheid

Steenwijkerwold is ontstaan uit drie nederzettingen: Kerkbuurt, Gelderingen en Thij. Bekijk het informatiebord om alles te weten te komen over de fascinerende geschiedenis van dit gebied.

Begin- en eindpunt:

Café de Steen

Andere routes: