DE GESCHIEDENIS VAN EETCAFÉ DE STEEN

SINDS 1876 HET KLOPPEND HART VAN WILLEMSOORD

Weldadig Willemsoord

De geschiedenis van het café in Willemsoord is nauw verbonden met die van de vrije kolonie Willemsoord ten tijde van de Maatschappij van Weldadigheid. In de zomer van 1820 werd de bouw van de eerste woningen voltooid. De vroegere heidevelden maakten plaats voor “100 huisje langs de wegen”. En “aan den Kruisweg”: de school met onderwijzerswoning, een spinzaal met washok en de wat betere woningen voor de onderdirecteur van de Maatschappij, die voor de boekhouder alsmede voor de adjunct-directeur van het fabriekswezen.

Logement en koffyhuis

Op de fundamenten van dat laatste pand staat anno 2015 Café de Steen. In 1876 – na het vertrek van de adjunct-directeur- werd dit dus in 1820 gebouwde woonhuis door de Maatschappij verhuurd en kreeg het de bestemming van: “eenvoudig logement en koffyhuis”. Het summiere begin van een horeca-etablissement. De foto hiernaast is van rond die tijd.

LUNTERMAN, KLIJZING EN MIGGELS

Verschillende huurders en latere eigenaars woonden en werkten sindsdien in de taveerne. Rond de eeuwwisseling zwaaide Ernst Klijzing de scepter in het café nadat hij de zaak van ene Lunterman had overgenomen. Klijzing verkocht in 1925 het café aan de familie Migchels, die als nevenactiviteit een busonderneming exploiteerde. Veel vereniging maakte gebruik van deze busonderneming. Miggels voltooide ook de eerste grote verbouwing van het café-pand.

DE NEKKER EN VAN KESTEREN

De volgende eigenaar, genaamd van Kesteren huisvestte zich in het pand voor een 3 jaar. In 1939 kwam de familie J.J. de Nekker in het pand. De Nekker was niet alleen de nieuwe kastelijn maar ook een van de aannemers in het dorp. De tweede verbouwing nam De Nekker dan ook voor zijn rekening. Het oude woonhuis uit 1820 had dus al een grondige uitbreiding ondergaan. Van het oorspronkelijke gezicht was al niet veel meer te zien.In het najaar van 1957 overleed J.J. de Nekker.

HET STROEVE TIJDPERK

Na het overlijden van deze aannemer/kastelein in het najaar van 1957, was het dus de familie Stroeve die vanuit het eveneens Overijsselse Beerzerveld naar Willemsoord kwamen. Vader (Harm), moeder (Aaltje) en vier kinderen (Annie, Henk, Tony en Gerard). Totaal onbekende mensen met een eigen accent, eigen gewoonten en met een dosis humor in hun bagage.

DE ZWERFKEI

Op 7 februari 1958 namen Harm Stroeve en zijn echtgenote Aaltje het café over van de familie Nekker, ze brachten 4 kinderen met zich mee uit Beerzerveld. Het ‘Cafe de Nekker” werd omgetoverd tot “Café de Steen”. De naam van het Café is afgeleid van de grootte zwerfkei die sinds 1820 gelegen is nabij het kruispunt. Deze zwefkei speelde binnen de kolonie-gemeenschap een belangrijke rol. Sinds jaar en dag werd daar immers het laatste nieuws besproken en vormde de veldkei het vertrek-of eindpunt van een wandeling en (later) van een fiets of autorit. Dorpsbelang maakte van deze zwerfkei een monument. Harm Stroeve haakte hier op in en noemde zijn Cafe Stroeve “Café de Steen”.