Wil Schackmann vertelt

Alle bewaarde documenten van de Maatschappij van Weldadigheid nemen gezamenlijk 400 strekkende meter van het Drents Archief in beslag. Degene met de meeste kennis van de uitgebreide archief is Wil Schackmann, voor zijn boeken De Proefkolonie en De Bedelaarskolonie, heeft hij talloze uren in het archief doorgebracht met het lezen van oude documenten en brieven.

Deze brieven vormen de ruggengraat van het archief. Over alle zaken die binnen de Koloniën aan de orde kwamen werd wel gecorrespondeerd. Ze geven een schat aan informatie over persoonlijk leven en persoonlijk leed van gewone mensen en laten een intrigerend beeld zien van een maatschappij waarin de bovenklasse – geheel in lijn met het verlichtingsidee – de onderklasse wilde opvoeden.

Tijdens een Verhaaldiner neemt Wil Schackmann ons mee op een tijdreis terug naar de periode 1818 tot 1845. Op animerende wijze zal hij ons tussen de gangen van het diner van Eetcafé de Steen vermaken met humoristische, spannende en ontroerende verhalen uit het dagelijks leven van de paupers en Johannes en Benjamin van den Bosch. De eerste editie van zaterdag 30 januari was zeer snel uitverkocht en daarom hebben we een tweede editie ingelast voor zondag 31 januari (aanvang ook om 18:30 uur). Ook deze is al voor de helft vol dus wees er snel bij.

Heerlijk eten in Willemsoord

Het driegangenmenu van Dinerverhalen uit de Kolonie bestaat uit:

Vooraf
  • Keuze uit Tomaten -of Groentensoep (Rumfordse Soep)
Hoofdgerecht
  • Een Kolonieburger: Een grote hamburger, met spekjes, champignon, paprika,ui en een gebakken ei geserveerd op een heerlijk turksbrood. (of)
  • Een Desperado Schnitzel:Een grote boeren schnitzel met spekjes, champignon, paprika en ui. (of)
  • Het Pauperparadijs: Onze overheerlijke gemarineerde varkenssaté (of)
  • Enkele vegetarische gerechten
Nagerecht

  • Naastenliefde: Een grote sorbet met verse vruchten (of)
  • Een Veenhuizer Dessert: Koffie met een borrel (likeur)

Toegang en diner samen voor 25 euro p.p.

Zaterdag 30 januari aanvang 18:30 uur.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en vol=vol. Reserveren kan via 0521-588307 of achterdebar@cafedesteen.nl