Dinerverhalen met Mariet Meester

De schrijfster van o.a. Koloniekak

Op vrijdag 4 november vindt de volgende editie van Dinerverhalen plaats. Een driegangendiner en verhalen om je vingers bij af te likken. Na Wil Schackmann en Suzanna Jansen komt nu Mariet Meester naar Willemsoord.

Mariët Meester groeide op in de strafkolonie Veenhuizen, toen nog een besloten gevangenisdorp met rondom driehonderd bordjes ‘Verboden toegang’. Veenhuizen was in die tijd al ruim honderd jaar geen kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid meer, maar de sporen van Johannes van den Bosch waren nog overal.Terwijl u geniet van een heerlijk diner zal ze vertellen over haar leven en werk. Ook vertoont ze enkele korte fragmenten uit de film ‘Het gevangenisdorp. De kosten voor het driegangendiner inclusief de lezing zijn 25 euro. Reserveren kan via 0521-588307 of door een mail te sturen naar achterdebar@cafedesteen.nl

Mariët publiceerde in 1997 haar eerste boek over Veenhuizen, de roman De eerste zonde, waarin een meisje van twaalf een gevangene op het goede pad probeert te brengen. Hiervoor gebruikte ze veel van haar jeugdherinneringen. Later interviewde ze tientallen oud-inwoners van Veenhuizen voor het boek met waargebeurde verhalen Koloniekak – Leven in een gevangenisdorp (2012).

Haar laatste roman Hollands Siberië (2014) speelt zich ook af in de voormalige strafkolonie en beslaat de periode van 1936 tot 1950. Een Franciscaan die als pastoor naar Veenhuizen wordt gestuurd, belandt tijdens de oorlog in het verzet. Ook dit boek is gebaseerd op historische gebeurtenissen, waarvoor de schrijfster onderzoek deed in het dorp zelf.

Haar naspeuringen werden ook vastgelegd in de documentaire Het gevangenisdorp, die in opdracht van stichting Beeldlijn uit Groningen werd gemaakt door Jaap de Ruig.