Koloniën van Weldadigheid (Kop van Overijssel)

Sinds 2011 zijn de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid genomineerd voor een plek op de Unesco werelderfgoedlijst. Deze route neemt je o.a. mee langs koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en ‘desperadokoloniën’. Monumenten met een bijzonder verhaal in een prachtig landschap.

0KM
0min
0Kcal

Deel deze route:

Startpunt:

Café de Steen
Steenwijkerweg 155
8338 LB Willemoord
Tel. 0521-588308
Routebeschrijving naar startpunt

[mapsmarker layer=”4″]

Bezienswaardigheden:

Een korte inleiding…

Het is 1818. Het gaat niet goed met het Koninkrijk der Nederlanden (Nederland, Belgie en Luxemburg). Verloren oorlogen, de handel is niet meer wat het geweest is en de armoede is vooral in de steden enorm.

Café de Steen

In 1882 kreeg de voormalige woning van de directeur van het fabriekswezen van de Kolonie III-Willemsoord van de Maatschappij van Weldadigheid de bestemming “eenvoudig koffiehuis en taveerne”. Sindsdien is het altijd een café gebleven.

Marijenkampen (Desperadokolonie)

We gaan de Marijenkampen op. Aan het begin van 1900 werd niet voor niets gesproken van ‘Huttenberg’. Marijenkampen is ontstaan toen de Maatschappij van Weldadigheid de kolonie Willemsoord had gesticht.

Hotel Frederiksoord

Nadat in 1766 het landgoed Westerbeeksloot in handen was gekomen van Nicolaas Heloma uit het Friese Heerenveen, liet deze in 1770 aan de Westerbeeksloot een tapperij bouwen.

Ambtenarenhuisjes

De zogenaamde ‘ambtenarenhuisjes’ werden gebouwd voor de schrijvers, wijkmeesters en andere notabelen van de koloniën. In tegenstelling tot de andere woningen, zijn ze in steen opgetrokken. De grond voor akkerbouw ontbreekt.

G.A. van Swieten Bosbouwschool

Op 1 augustus 1881 overleed in Den Haag de twintigjarige Gerard Adriaan van Swieten, zoon van de oud-majoor der cavalerie Frederic Henri Louis van Swieten en Anna Elisabeth Groesbeek. De in Delft woonachtige vader, die weduwnaar was, besloo…

Museum de Koloniehof

In Museum de Koloniehof, gevestigd in Frederiksoord, wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Oude foto’s, materialen en een echt Kolonieboerderijtje. Mogelijkheid tot een rondleidig met gids of verken het gebi…

Hoeve Koning Willem III

Halverwege de 19e eeuw bleek het succes van de Koloniën minder groot dan door de stichter Johannes van den Bosch was verwacht. De Maatschappij van Weldadigheid verzette de bakens en bouwde enkele grote boerderijen waar de kolonisten als arb…

Heerlijkheid de Eese

Landgoed De Eese is een bijzonder fraai Middeleeuws landgoed van ruim 800 ha op de grens van Friesland, Overijssel en Drenthe. Het is grotendeels eigendom van de familie Van Karnebeek. Een klein deel is van Staatsbosbeheer.

Joodse Begraafplaats

In de kolonie in Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Voor deze groep werd een aparte buurt gecreëerd, de Jodenpol. Vanuit die tijd stamt de naam van de buurtschap “De Pol”. De joodse kolonisten hadden op De Pol tussen 1838 en 18…

Begin- en eindpunt:

Café de Steen

Andere routes: