DE GESCHIEDENIS VAN CAFÉ DE STEEN

SINDS 1876 HET KLOPPEND HART VAN WILLEMSOORD

Weldadig Willemsoord

De geschiedenis van het café in Willemsoord is nauw verbonden met die van de vrije kolonie Willemsoord ten tijde van de Maatschappij van Weldadigheid. In de zomer van 1820 werd de bouw van de eerste woningen voltooid. De vroegere heidevelden maakten plaats voor “100 huisje langs de wegen”.  En “aan den Kruisweg”: de school met onderwijzerswoning,  een spinzaal met washok en de wat betere woningen voor de onderdirecteur van de Maatschappij, die voor de boekhouder alsmede voor de adjunct-directeur van het fabriekswezen.

Logement en koffyhuis

Op de fundamenten van dat laatste pand staat anno 2015 Café de Steen. In 1876 – na het vertrek van de adjunct-directeur- werd dit dus in 1820 gebouwde woonhuis door de Maatschappij verhuurd en kreeg het de bestemming van: “eenvoudig logement en koffyhuis”. Het summiere begin van een horeca-etablissement. De foto hiernaast is van rond die tijd.

LUNTERMAN, KLIJZING EN MIGGELS

Verschillende huurders en latere eigenaars woonden en werkten sindsdien in de taveerne. Rond de eeuwwisseling zwaaide Ernst Klijzing de scepter in het café nadat hij de zaak van ene Lunterman had overgenomen. Klijzing verkocht in 1925 het café aan de familie Miggels, die als nevenactiviteit een busonderneming exploiteerde. Veel verenigingen maakten gebruik van deze busonderneming. Miggels voltooide ook de eerste grote verbouwing van het café-pand.

DE NEKKER EN VAN KESTEREN

De volgende eigenaar, genaamd van Kesteren huisvestte zich in het pand voor een 3 jaar. In 1939 kwam de familie J.J. de Nekker in het pand. De Nekker was niet alleen de nieuwe kastelijn maar ook een van de aannemers in het dorp. De tweede verbouwing nam De Nekker dan ook voor zijn rekening. Het oude woonhuis uit 1820 had dus al een grondige uitbreiding ondergaan. Van het oorspronkelijke gezicht was al niet veel meer te zien.In het najaar van 1957 overleed J.J. de Nekker.

HET STROEVE TIJDPERK

Na het overlijden van deze aannemer/kastelein in het najaar van 1957, was het dus de familie Stroeve die vanuit het eveneens Overijsselse Beerzerveld naar Willemsoord kwamen. Vader (Harm), moeder (Aaltje) en vier kinderen (Annie, Henk, Tony en Gerard). Totaal onbekende mensen met een eigen accent, eigen gewoonten en met een dosis humor in hun bagage.

DE ZWERFKEI

Op 7 februari 1958 namen Harm Stroeve en zijn echtgenote Aaltje het café over van de familie Nekker, ze brachten 4 kinderen met zich mee uit het. Het ‘Cafe de Nekker” werd omgetoverd tot “Café de Steen”. De naam van het Café is afgeleid van de grote zwerfkei die sinds 1820 gelegen is nabij het kruispuint. Deze zwefkei speelde binnen de kolonie-gemeenschap een belangrijke rol. Sinds jaar en dag werd daar immers het laatste nieuws besproken en vormde de veldkei het vertrek-of eindpunt van een wandeling en (later) van een fiets -of autorit. Dorpsbelang maakte van deze zwerfkei een monument. Harm Stroeve haakte hier op in en noemde zijn Cafe Stroeve “Café de Steen”.

GERARD EN ALIE

Zoon Gerard kreeg in 1970 verkering met de dochter van de kastelein van het Hotel Restaurant Het Wapen van Friesland in het naburige dorp de De Blesse. Zij trouwen in 1974 en nemen in mei 1976 het café over en verhuizen samen met hun zoon Arjan (op dat 9 maanden oud) naar Willemsoord. In 1977 voltooien Alie en Gerard een grote verbouwing. In de zaal wordt een verlaagd plafond en een schuifwand aangebracht waardoor er een kleine vergaderruimte ontstaat. Op de plek waar jaren het ‘dokterskamertje’ was geweest kwam een slijterij.

ARJAN EN BIANCA

Op 1 januari 2012 nemen Alie en Gerard wat gas terug en zwaaien zoon Arjan en schoondochter Bianca de scepter in Café de Steen. En net zo als Gerard en Alie beginnen ook Arjan en Bianca met een aantal grote verbouwingen. Op de plek van de benzine pomp wordt een terras aangelegd en de slijterij maakt plaats voor een snackbar. 

DE GOUDEN GEHAKTBAL

In november 2013 wordt bevestigd wat iedereen in Willemsoord en omgeving allang wist, Alie maakt de lekkerste gehaktballen van heel Nederland. De gehaktbal van Café de Steen wint de Telegraaf Gouden Gehaktbal. Sindsdien zijn de gehaktballen in Willemsoord niet meer aan te slepen en wordt Alie’s bal veelvuldig gevraagd op feesten en partijen. 1000-den gehaktballen die (arme) Alie allemaal met de hand draait. Het recept voor de Gouden Gehaktbal is van Aaltje Stroeve overgedragen aan schoondochter Alie welke op haar beurt het recept overdraagt aan schoondochter Bianca.

EET & MUZIEKCAFÉ DE STEEN

Door het succes van de snackbar en Gouden Gehaktbal kwamen er steeds meer mensen een hapje eten in het Café. Daarom is besloten om in 2014 de inrichting van het Café op de schop te nemen. Nieuw meubilair en een grondige verbouwing waarbij het hele Café in het thema van de Maatschappij van Weldadigheid is gebracht. Ook de menukaart heeft ditzelfde thema, alle gerechten hebben een naam die naar de historie van Willemsoord verwijst. Er is ook een klein podium in de inrichting verwerkt waar door het verplaatsen van een paar tafels een plek is gecreëerd voor de regelmatige live-muziek avonden.